"O data Yin, o data Yang, numim aceasta Cale."
Taijiquan este considerat cel mai rafinat si eficient stil intern (neijiaquan) din cadrul artelor martiale chinezesti (wushu). Din punct de vedere al aplicabilitatii martiale, aceasta a fost demonstrata in nenumarate situatii de catre mari maestrii ca Chen Wangting, Chen Changxing, Chen Fake, Chen Zhaokui, Chen Zhaopei, Chen Xiaowang si multi altii. Multi privitori neavizati au impresia ca miscarile exersate in Taijiquan, datorita faptului ca marea majoritate sunt lente (in special in primele taolu-uri –Yi Lu – din Lao Jia si Xin Jia), nu au cum sa ascunda o aplicabilitate martiala. Modalitatea de exersare lenta, printre multe alte beneficii si scopuri, pune corpul in ordine, dechide meridianele, fluidizand curgerea qi-ului, acestea ducand, in timp la o viteza exploziva a miscarii pe fond de relaxare.
Teoria si practica Taijiquan-ului se bazeaza pe filosofia simbolului Taiji, pe alternanta Yin-ului si a Yang-ului. Acest lucru se regaseste la toate nivelurile, miscarea corpului, respiratie, deplasarea energiei, mental. Prin exersarea Taijiquan-ului se efectueazã cele trei "aranjari", necesare pentru o buna practica interna (energetica si meditativa): aranjarea pozitiei, a respiratiei şi a sufletului. Drumul din Taijiquan pune accent pe relaxare, circulatia energiei, deschiderea meridianelor (jing luo), indepartarea blocajelor, dezvoltarea partii contemplative a constiitei, linistirea mintii. Practicantul ajunge să traiasca în prezent, trecand dincolo de himerele mintii si ale atasamentului. Treptat, el va descoperi, asa cum ne spune si "Tratatul Taijiquan-ului", "lumina sacra a spiritului".
Studiile efectuate au aratat că în momentul executiei Taijiquan-ului se inhiba o parte a cortexului cerebral (care ţine de activitatile curente) si se excita o alta parte a cortexului cerebral, ce tine de reglarea anumitor procese din interiorul corpului. In acest fel se regleaza secretiile interne, cat si functionarea unor sisteme importante ale corpului. De asemenea, tipul de respiratie folosit duce la reglarea activitatii sistemului respirator si la masarea usoara a organelor interne, imbunatatind activitatea sistemului digestiv si crescand capacitatea de absorbtie a elementelor nutritive. Activitatea mentala (vizualizarea unei miscari inainte de a fi executata si apoi contemplarea ei pe măsura derularii) conduce la reglarea sistemului nervos, vindeca insomnia cat si alte afectiuni asemanatoare. Deplasarea energiei, la fiecare miscare, catre abdomen si apoi catre extremitati, imbunatateste circulatia sanguina. Alternanta greutatii de pe un picior pe celalalt, cat si modalitatea de executie a miscarilor permite reglarea si intarirea sistemului osos. Datorita modului de actiune al Taijiquan-ului si efectului sau asupra sanatatii practicantilor, el constituie obiectul unor ample studii cu caracter stiintific intreprinse pe plan internaţional. In anul 1988 Organizaţia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat Taijiquan-ul drept mijlocul cel mai eficace de pastrare a sanatatii.
Taijiquan-ul a luat nastere in Chenjiagou, Wenxian, provincial Henan, China. Originile se pot urmari pana la Chen Bu, patriarhul familiei Chen. A trait in ...
Citeste...O data Yin, o data Yang, numim aceasta Cale." Taijiquan este considerat cel mai rafinat si eficient stil intern (neijiaquan) din cadrul artelor ...
Citeste...