Prin exersarea palmelor din stilul Baguazhang, practicantul tinde sa isi dezvolte ceea ce vechii maestrii denumeau “Corpul Dragonului”. Prin alinierea corecta a articulatiilor, pozitionarea corecta ale segmentelor corpului si miscarile specifice stilului, se castiga in timp o mobilitate si o agilitate deosebita. Mai mult, aceste calitati sunt insotite de dezvoltarea fortei in miscare, ceea ce duce la o eficienta deosebita in aplicarea tehnicilor martiale de autoaparare.
Denumirea nu face referinta numai la caracteristicile fizice si energetice. Dragonul, in cultura chineza, este considerat cel mai puternic simbol al regenerarii, intelepciunii si longevitatii, fiind in stransa legatura cu Divinitatea si avand puteri magice.
Odata cu cresterea nivelului in pratica, apare senzatia de corp plin de energie, ca si cum interiorul corpului devine liber de materie, de conditionarile rigide ale oaselor si articulatiilor, unduindu-se si miscandu-se precum un dragon ce coboara din munti. Deschiderea meridianelor energetice, umplerea organelor interne cu energie, cufundarea Qi-ului in mod natural in abdomenul inferior, generarea si transmiterea Qi-ului prin miscari de rasucire, transforma practicantul de Bagua intr-ul vartej de energie ce poate sa isi schimbe fulgerator directia, coborand si inaltandu-se, miscandu-se imprevizibil, asemenea misticului dragon. In timpul miscarilor, atentia este cea care mentine intregul intr-o perfecta coeziune si unitate, indiferent de modalitatea in care anumite segmente ale corpului dau senzatia ca se misca separat. O parte din atentie este tot timpul prezenta in Meridianul Central care este precum “ochiul ciclonului”, linistit, plutind plin de energie.
Insa, in timpul antrenamentul de Baguazhang trebuie sa avem grija sa nu rasucim coloana vertebrala in jurul axului interior. Rasucirea se face in jurul ei, coloana reprezentand axul rotirii. Rotirea se face din abdomen, din bazin, in asa fel incat sa generam o spirala interioara. Aceasta rasucire are scopul de a genera energie, putere si flexibilitate la nivelul coloanei vertebrale, de a intari musculatura paravertebrala, de a pregati corpul pentru a schimba rapid directia si a riposta in cazul unui atac neprevazut. Axul rotirii este de fapt Meridianul Central, situat la foarta mica distanta in fata coloanei vertebrale; astfel, avand bazinul ca punct de forta in torsiune se realizeaza un masaj si o stimulare continua a organelor interne, usurand libera circulatie a energiei. Senzatia care apare este aceea de “stoarcere” in jurul Meridianului Central.
Corpul de Dragon incepe sa fie exersat odata cu practicarea celor opt schimbari de palma (Ba Da Zhang sau Lao Ba Zhang), fiecare schimbare crescand nivelul de dificultate si evidentiind necesitatea unei legaturi din ce in ce mai profunde intre intentie, miscarea energiei si miscarea corpului. Antrenamentul traditional in Baguazhang includea doar primele trei schimbari de palma, considerandu-se ca acestea erau de ajuns pentru a face fata oricarui atac. Insa, din punct de vedere energetic, intregul set de opt schimbari reprezinta un ciclu complet, bine structurat, fiind necesar in vederea intelegerii complete a transformarilor si a modalitatii in care se uneste energia din interiorul corpului cu campul si energia ce il inconjoara.
Baguazhang, denumita dupa sistemul Taoist de divinatie "Ba Gua" (cele 8 trigrame) este cel mai...
Citeste...
Deplasarea in cerc este in mod evident elementul emblematic al stilului, fiind miscarea cea mai ...
Citeste...Prin exersarea palmelor din stilul Baguazhang, practicantul tinde sa isi dezvolte ceea ce vechii maestrii denumeau "Corpul Dragonului".
Citeste...