Stilul Chen este cel mai vechi si mai elaborat stil de Taijiquan, demonstrand si astazi esenta, subtilitatile si forta acumulate in sute de ani de dezvoltare continua. In mod normal, practica zilnica ne umple de energie, linisteste si calmeaza spiritul, ne echilibreaza si ne ajuta in procesul de descoperire a sinelui. Pentru a culege insa beneficiile practicii nu trebuie neglijat nici un aspect al antrenamentului. Exista o anumita ordine si progresie in ceea ce priveste modalitatea de antrenament pentru a ajunge la exersarea Gongfu-ului si la aparitia transformarilor profunde generate de taijiquan.
Aceasta prima etapa este de multe ori dificila pentru incepatori. Depinde foarte mult de capacitatea individuala de intelegere a miscarii, de atentie si de coordonare, de memorie si desigur, de modalitatea in care sunt predate formele. Dintre toate, atentia este cea mai importanta, fiind indispensabila pentru un proges rapid si corect in invatarea taolu-urilor. In aceasta perioada se invata formele, directiile miscarilor si posturile din cadrul unui taolu. De regula se incepe prin studiul primului taolu din “Scoala Veche” – Laojia Yilu. In varianta traditionala de predare, nu existau alte taolu-uri, insa in ultimii ani s-au creeat mai multe seturi scurte care sa vina in ajutorul persoanelor care nu dispun de suficient timp pentru exersare. Tot in aceasta perioada se invata pozitia corecta a corpului, biomecanica corecta si viteza de executie. O capcana in care cad multi practicanti este ruperea ritmului in exersare. Viteza miscarilor trebuie sa fie constanta si ritmul cat mai lent pentru a nu ascunde nici o greseala de executie.
In aceasta etapa se pune accent pe constientizarea relaxarii, aprofundarea ei si pe corectitudinea miscarilor si a posturilor. De asemenea, tot acum se acorda o atentie crescuta practicarii Zhuang-ului, in special relaxarii profunde care trebuie sa apara pe durata mentinerii pozitiei. Acum se incepe si lucrul mai intensiv asupra intaririi musculaturii picioarelor. Odata cu cresterea fortei picioarelor, se produce o relaxare naturala a pieptului, spatelui, coastelor si diafragmei, modificandu-se si respiratia. Foarte importante sunt detaliile fiecarei forme in parte precum si transformarile dintre ele. Pasul urmator nu poate sa apara daca miscarile si posturile nu sunt corecte. Maestrul Chen Xiaowang spune ca tot ceea ce se intampla in taolu din punct de vedere al miscarii, poate fi inteles prin circulatia energiei. Cu cat miscarile sunt mai corecte , cu atat energia circula mai usor, mai liber. Cu cat apar mai multe devieri de la forma corecta, cu atat energia se blocheaza.
In acest punct, practicantul deja percepe cat de cat Qi-ul, cateodata in interiorul corpului, alteori in exteriorul acestuia. Pe parcursul exersarii, senzatiile energetice pot sa apara si sa dispara, sa vina in valuri sau la un moment dat sa dispara complet. Importanta este mentinerea constanta a deschiderii, a relaxarii si a vitezei de executie. Acolo unde sunt clare intreruperile trebuie acordata o atentie sporita corectarii formei. Odata cu deschiderea meridianelor apare o senzatie de claritate a fiecarei forme, bratele si picioarele se simt “pline”, corpul usor si mintea golita de ganduri. Pot sa apara senzatii particulare pe traseul unui anumit meridian, ca de exemplu raceala, caldura, furnicaturi, vibratii, plutire, greutate, durere.
Acum forma si energia sunt unite si se bazeaza una pe cealalta in desfasurarea taolu-ului. Se exerseaza taolu-ul prin conducerea si proiectarea intentiei: “Intentia conduce energia, energia conduce muschii si oasele.” Tot corpul este un intreg perfect unit, miscarea exteriorului este generata si condusa de interior, de miscarea Qi-ului, deschiderea si inchiderea sunt evidente si refleta Yin-ul si Yang-ul in miscare. La acest nivel iti simti pielea ca se extinde, degetele usor amortite, calcaiele sunt grele, senzatia de cufundare a Xia Dantian –ului, ca si cum in abdomenul inferior exista o greutate care pluteste. Se poate incepe studiul Laojia Erlu (al doilea taolu din Laojia)
Qi-ul umple abdomenul inferior, Ming Men este in armonie perfecta cu Xia Dantian, la fiecare miscare, energia circula libera intre organe, pe meridianele energetice, exprimandu-se in brate. Spiralele descrise sunt clare si se incepe interiorizarea miscarilor bazinului. Acum se incepe practicarea taolu-urilor cu armele si se poate trece la studiul celor doua taolu-uri apartinand “Scolii noi” – Xinjia.
Etapa exersarii Gong Fu-ului este cea mai dificila dar si cea mai plina de satisfactii. Acum tehnica este perfecta, fara cusur, mintea este linistita, impacata si orientata catre interior. Energia este prezenta din plin in fiecare gest, la fiecare miscare, nu doar in timpul exersarii. Respiratia inversa devine naturala, miscarea orizontala a energiei in abdomenul inferior se face fara nici o dificultate si se poate manifesta fajin-ul fara nici un risc. Practica moralei creste capacitatea de intelegere si determina o transformare profunda a practicantului.
Cele 12 trasaturi de caracter
O data Yin, o data Yang, numim aceasta Cale." Taijiquan este considerat cel mai rafinat si eficient stil intern (neijiaquan) din cadrul artelor ...
Citeste...