clubul taiji qigong

Qigong-ul terapeutic Cezar Culda

qigong-ul terapeutic

Exersand anumite tehnici din Qigong, se poate amplifica lumina si stralucirea luminii, se pot debloca meridianele, se pot regla parametrii campurilor (intensitatea, orientarea acestora, s.a.m.d.) celulelor si a sistemelor corpului, astfel incat sa actionam intr-o maniera preventiva, evitand situatia in care afectiunea se manifesta deja. Din acest motiv, atitudinea corecta este aceea folosita in trecut in China, atunci cand medicul era platit atata vreme cat toti membrii familiei erau sanatosi. Daca boala deja a aparut, inseamna ca medicul nu si-a indeplinit sarcinile.

Practicand Qigong, se poate ajunge la posibilitatea perceperii aspectelor Yin (este vorba de cele trei niveluri ascunse vederii: lumina, stralucirea luminii, traseele strabatute de energie). Cei care ajung la acest nivel vor putea actiona direct asupra nivelului afectat, fiind foarte eficienti in reglarea proceselor interioare.

Persoanele ce nu au ajuns inca la acest nivel au totusi sansa de a actiona in mod preventiv, exersand periodic anumite tehnici din Qigong, care sa permita reglarea nivelurilor de profunzime (Yin). In acest sens, se contureaza exersarea terapeutica. (…)

Una dintre deosebirile dintre un practicant de Qigong si o persoana ce nu exerseaza Qigong consta in gradul diferit de activare a celulelor. Pe de o parte, practicantul de Qigong are un numar mai mare de celule active, iar pe de alta parte, pentru el gradul de inchidere si deschidere la nivel celular este mult mai mare. In Qigong se intalnesc diferite modalitati de mentinere a palmelor (mudre), a picioarelor, a corpului in general. Fiecare postura creeaza un anumit camp, iar acest camp duce la stimularea unor celule.

Uneori se stimuleaza functia de inchidere a celulelor, alteori cea de deschidere. Se intalneste si situatia in care se activeaza atat functia de inchidere cat si cea de deschidere. Din acest motiv se spune ca nu este bine sa exersezi toata viata numai un anumit sistem de tehnici. Cu cat vei trece prin mai multe posturi, prin mai multe tehnici, cu atat vei activa o parte mai mare din celulele corpului, vei experimenta mai multe senzatii si trairi, crescand si capacitatea de cunoastere.

Experimentarea unui numar crescut de tehnici nu se va face insa decat dupa ce ai depasit perioada de inceput, dupa ce "ai trecut dincolo de poarta", ai obsevat "schimbarile de suprafata" si ai fost perseverent in exersarea sistemului initial de tehnici.

Functia de inchidere a celulelor este cea care permite absorbtia de energie la nivel celular, in timp ce functia de deschidere elibereaza energia din interiorul celulelor.

Pentru ca functionarea celulelor sa fie cat mai buna este necesar ca atat functia de inchidere, cat si cea de deschidere sa fie foarte bune.

In situatia in care este activa numai functia de deschidere (sau numai cea de inchidere) a celulelor unui organ, dupa un interval foarte scurt de timp va surveni o afectiune. Atunci cand organul despre care este vorba este foarte important, este posibila pierderea cunostintei sau chiar decesul.

De exemplu, in situatia in care o persoana afla o veste foarte buna, se activeaza cu precadere functia de deschidere a celulelor inimii. Bucuria este foarte mare, uneori apare si un ras exagerat, dar energia din inima se scurge catre exterior cu o viteza foarte mare si uneori inima se poate opri, nemaiavand suficienta energie pentru a bate.

Retineti deci unul din principiile existente in practicile longevitatii:

"Evita atat excesul cat si insuficienta, nu face nici prea mult, dar nici prea putin!"

Medicina Traditionala Chineza


Medicina traditionala chineza

Medicina Traditionala Chineza

MedicinaTraditionalaChineza (MTC), cu unistoric de peste 5000 de ani,este un complex de tehniciterapeuticesi de preventie care include acupunctura, moxibustia, ...

Citeste...
tuina

Tuina (masaj terapeutic)

Tuina (masajul terapeutic) se bazeaza in special pe Teoria Meridianelor. Prin aplicarea tehnicilor speciale de masaj, se urmareste indepartarea ...

Citeste...