clubul taiji qigong

Baguazhang

Baguazhang, denumita dupa sistemul Taoist de divinatie "Ba Gua" (cele 8 trigrame) este cel mai tanar stil martial intern chinezesc, fiind creeat de catre Dong Haichuan (1797-1882), originar din provincia Hebei, districtul Wenan, satul Zhu Jia Wu. In esenta, este o combinatie de tehnici martiale superioare si rafinate din diverse stiluri de wushu, avand ca baza filozofica taiosmul.

Dong Haichuan a fost pasionat de arte martiale din copilarie, studiind mai multe stiluri, trecand o perioada si prin educatia dura de la Templul Shaolin. In jurul varstei de 40 de ani, s-a alaturat unei scoli taoiste (Scoala "Poarta Dragonului") unde se practica mersul in cerc ca metoda de a atinge "nemiscarea in miscare". Astfel, a ajuns sa studiaze timp de trei ani pe muntele Jiu Hua Shan (Muntele celor Noua Flori) cu preotul taoist Bi Cheng Xia, de la care a invatat sectretele acestei scoli. Dupa aceasta perioada, Dong a studiat alte tehnici sub indrumarea lui Guo Yuan Ji, poreclit "Bastonul daoist de fier". Combinand esenta stilurilor invatate, el a creat un nou stil, "Palma celor 8 Trigrame" - Baguazhang.

Cheng Ting Hua - Baguazhang

Dong Haichuan a intrat apoi in serviciul printului Shan Qi, lucrand la bucatariile imperiale. In timpul unui turneu de arte martiale organizat de catre Shan Qi, unul dintre servitorii care duceau ceaiul printului nu putea sa treaca prin multime pentru a ajunge la masa oficialilor. Dong a observant acest lucru si preluand tava cu ceai, a reusit sa se strecoare prin multimea de invitati, ajungand foarte repede la masa printului. Shan Qi a fost impresionat de modul in care Dong s-a miscat pentru a ajunge la el si l-a intrebat cum a reusit acest lucru, acesta explicand ca practica un stil de arte martiale care se numeste Bagua. Curios, printul a cerut un meci demonstrativ intre Dong Haichuan si Sha Huihui, care era instructor de arte martiale la curtea imperiala si bodyguard-ul sau personal. Dupa cateva tatonari, Dong a lovit fulgerator cu palma si sub privirile uimite ale spectatorilor, l-a aruncat pe Sha Huihui cativa metri prin aer. Dupa acest eveniment, Dong Haichuan a devenit unul dintre cei mai proeminenti maestrii de arte martiale de la curtea imperiala.

Dong Haichuan a avut un numar mare de discipoli, fiecare dezvoltand in functie de caracteristicile proprii un anumit aspect al stilului. Cel de-al doilea discipol, Cheng Ting Hua, se pare ca a fost cel mai talentat si a pastrat cel mai fidel stilul de Baguazhang al lui Dong Haichuan.

Actualmente exista cinci mari stiluri de Baguazhang: stilul Yin (dupa Yin Fu), stilul Cheng (dupa Cheng Ting Hua), stilul Zong (dupa Zong Chang Rong), stilul Liu (dupa Liu Feng Chun) si stilul Ma (dupa Ma Wei Qi).

Baguazhang


baguazhang

Baguazhang

Baguazhang, denumita dupa sistemul Taoist de divinatie "Ba Gua" (cele 8 trigrame) este cel mai...

Citeste...
baguazhang-cele-10-puncte-si-8-metode

Cele 10 Puncte si 8 Metode

  1. Capul – capul impins usor in sus, gatul drept, ochii privesc inainte. Intentia urmareste forta golului din...
Citeste...

Mersul-in-cerc

Mersul in cerc

Deplasarea in cerc este in mod evident elementul emblematic al stilului, fiind miscarea cea mai ...

Citeste...
Corpul Dragonului

Corpul Dragonului

Prin exersarea palmelor din stilul Baguazhang, practicantul tinde sa isi dezvolte ceea ce vechii maestrii denumeau "Corpul Dragonului".

Citeste...