clubul taiji qigong

Qigong-ul traditional Cezar Culda

qigong-ul traditional

Traditie - un cuvant care pune in miscare o parte nevazuta a fiintei noastre. Este ca si cum ceva ce vine din negura vremurilor s-ar strecura in sufletul nostru si ar da nastere unei stari transcendente de liniste si de stabilitate. Fara sa vrem ne dam seama ca este exact starea caracteristica practicilor energetice Qigong.

Pe drumul Qigong-ului, ce duce spre o buna stare de sanatate si spre cunoasterea interioara, plecam tocmai de la relaxarea corpului si a spiritului, de la redescoperirea linistii interioare si a stabilitatii. Pentru perioada moderna, acestea par deja idealuri. In fapt, ele se afla inlauntrul nostru si ne ajuta intr-un mod nebanuit. In situatiile de rascruce, in momentele in care trebuie sa luam hotarari importante pentru noi dar si pentru cei din jurul nostru, atunci cand simtim ca boala ne apasa, ceva dinlauntrul nostru ne sustine. Iar dincolo de acest "ceva" se afla o stare de liniste, pe care uneori nu putem decat sa o intuim. Dar asta nu inseamna ca ea nu este mereu acolo. Poate ca noi nu suntem mereu atenti pentru a o observa, insa ea este mereu prezenta.

Din acest punct de vedere, traditia este continuitatea unei atitudini in manifestarea unor adevaruri descoperite cu multa vreme in urma. Perseverand in traditie "punem accentul pe morala, avem morala, contemplam morala" - asa cum spune unul din principiile de baza ale Qigong-ului.

Cum am putea sa ignoram invatatura oamenilor din trecut, mai ales ca ea si-a dovedit de atatea ori eficienta, realitatea?! Daca ei au aflat cum putem trai sanatosi si ne-au lasat o cale pentru a putea indeparta bolile si a ne intari sanatatea, de ce nu am urma acest drum?! Ce parte egoista din noi ne face sa dorim sa reinventam ceea ce ei deja ne-au revelat, numai pentru a simti ca noi suntem creatorii si nu altcineva?! De ce sa ne indreptam spre o cale moderna, cu o vechime de ordinul anilor sau zecilor de ani, cand avem la dispozitie drumul batatorit al sutelor si miilor de ani de practica?!

Drept urmare, se spune: "Calea poate fi urmata, atunci cand exista morala". Iar punerea accentului pe morala presupune intelegerea traditiei , a faptului ca toti cei ce au practicat inaintea noastra au facut-o pentru noi. Urmand calea pe care ei au trasat-o inseamna sa ajungem sa avem morala . Perseverenta in practica si in observare a faptului ca rezultatele pe care le obtinem prin exersare sunt cele pe care le-au obtinut si cei din trecut, sunt echivalente cu contemplarea moralei .

Pentru Qigong, traditia inseamna tehnici dar si un suport energetic si spiritual pe care il putem simti atunci cand exersam mostenirea tehnica din trecut. De-a lungul timpului, nenumarati maestrii au practicat diferitele tehnici pe care le-au invatat de la maestrii lor. Atunci cand ne vine si noua randul sa le practicam vom simti ca nu suntem singuri pe acest drum: este ca si cum am exersa impreuna cu toti maestrii din trecut!

Tehnicile din Qigong-ul traditional se potrivesc structurii simbolice a constiintei umane. Puterea lor se afla in activarea straturilor profunde ale constiintei si in descarcarea energiei spre straturile de suprafata, dar si in retragerea ei spre interiorul corpului. Astfel putem trata diversele afectiuni cronice, dar si armoniza starea noastra emotionala cu structura energetica si cu cea materiala.

Anumite tehnici din Qigong-ul traditional urmaresc activarea semnalelor ce provin din linia materna (fiind denumite semnalele Yin ale fiintei noastre, ce corespund sistemului codului genetic si a gandurilor ce provin din constiinta mamei, dar care se manifesta in corpul nostru) si a celor ce isi au originea in linia paterna (semnalele Yang, ce corespund sistemului codului genetic si a gandurilor ce provin din constiinta tatalui). Prin activarea si modelarea acestora este posibila tratarea unor afectiuni genetice, dar si modificarea a ceea ce traditia denumeste prin karma. In acest fel, soarta se va schimba: se spune ca sansa se acumuleaza si putem avea un viitor mai bun.

Un alt puncte forte al Qigong-ului este descatusarea puterilor latente, scoaterea inconstientului catre suprafata, manifestarea unor capacitati deosebite . De multe ori, dupa ce corpul s-a relaxat, respiratia a devenit profunda, uniforma, iar atentia s-a retras in mod natural asupra unei reprezentari, se constata intrarea intr-o stare de liniste, de bucurie. Acum punand accentul pe morala si folosind reprezentari din Qigong-ul traditional se manifesta diverse capacitati deosebite.

Deseori, practicantul poate vedea in interiorul corpului, alteori el percepe gandurile celor aflati in jurul sau; uneori el simte semnalele celorlalti sau chiar a maestrilor din trecut (ceea ce permite descatusarea capacitatii de intelegere, atingand intelepciunea). Exista momente in care practicantul vede aura celor din jurul sau, este posibil ca el sa auda zgomote care provin de la o distanta foarte mare sau sa vada lucruri care s-au intamplat cu multa vreme in urma. Bineinteles ca toate aceste capacitati deosebite, dar si multe altele sunt cultivate prin intermediul unor tehnici (cum ar fi tehnica dezvoltarii capacitatii de previziune a vremii).

Asta nu inseamna ca uneori nu apar spontan semnele unor capacitati deosebite. De exemplu, pe durata exersarii simti ca cineva trece prin spatele tau: pur si simplu ii simti caldura deplasandu-se prin corpul tau, desi el este la o distanta de cativa metri. Aceasta este capacitatea senzitivitatii intregului corp. Sunt situatii in care poti sa vezi diferite lumini in interiorul corpului tau sau chiar si in afara lui, ceea ce indica activarea celui "de-al treilea ochi" (este vorba de zona glandei pineale, ce are celule cu o functie asemanatoare celulelor retinei, permitand observarea unor imagini atat din interiorul cat si din exteriorul corpului).

Atunci cand apar astfel de semne, caracteristice unor capacitati deosebite nu trebuie sa te ingrijorezi, dar nici sa te bucuri. Pur si simplu trebuie sa observi ceea ce se intampla. La inceput manifestarile vor apare si vor dispare. Ele iti indica prezenta capacitatilor, dar numai dupa o practica perseverenta ele se vor stabiliza. Capacitatile deosebite nu sunt in scop in sine, ele apar pe durata practicii pentru a ne ajuta sa intelegem, pentru a putea sa-i ajutam pe cei din jur, pentru a cultiva morala

Prin metoda sa, Qigong-ul traditional ne dezvaluie o cale ce permite parcurgerea pasilor caracteristici formelor energetice: indepartarea energiei bolnave si a semnalelor negative, deschiderea meridianelor si construirea unor trasee standard ("construirea fundatiei"), modelarea interioara pentru a experimenta "retragerea inimii", "oprirea gandurilor", "impacarea sufletului", "relaxarea sufletului", "supunerea mintii", "eliberarea inimii", "transformarea inimii", "stabilizarea sufletului", "folosirea sufletului", "conducerea sufletului", "deplasarea inimii", "intelegerea sufletului". Toate acestea necesita insa rabdare si perseverenta in practica si intelegerea faptului ca "Drumul de o mie de li incepe cu un pas!"

qigong


Ce este qigong-ul

Ce este qigong-ul?

Qigong-ul este modalitatea prin care omul comunica cu partea subtila, nevazuta a Universului; modul in care se realizeaza schimburi informationale intre ...

Citeste...
Maestrii qigong

Maestrii

  • Pang Ming
  • Zhang Yuanming
  • JinBodhi (Di Yuming)
  • Yan Xin
Citeste...

Beneficii

Beneficii

Qigong-ul inlãturã oboseala si stress-ul. Pentru adulti reusita in viatã este destul de importantã. Oboseala si stress-ul ce apar ca urmare ...

Citeste...
Viata este meditatie

Viata este meditatie

"Fiti in favoarea cultivarii in locul cautarii rezultatelor" - este o invatatura a filozofiei Meditatiei Budhiste ce are implicatii profunde. In esenta, aceasta invatatura ...

Citeste...
Prevenirea si tratarea afectiunilor

Prevenirea si tratarea afectiunilor

Oare trebuie sã convingem pe cineva cã meritã sã fie sãnãtos? Asupra anumitor lucruri pur si simplu trebuie sã ne deschidem si sã ...

Citeste...
Energia de aparare wei qi

Energia de aparare "WEI QI"

Structura energetica defensiva (Wei Qi) este constituita din trei campuri exterioare care impreuna formeaza un scut invizibil de aparare. Energia din acest strat provine din ...

Citeste...
Despre meditatie

Despre meditatie"

Din ce in ce mai mult se discuta despre meditatie, metode de meditatie, “mindfulness”, tot mai multi oameni dorind sa cunosca ...

Citeste...