clubul taiji qigong

TRATATUL TAIJIQUAN-ULUI Wang Zong Yue

Tratatul-Taijiquan-ului

Nascandu-se din Haosul Primordial (Nimicul Absolut – Wuji), Taiji-ul (Absolutul) este mama Yin-ului si a Yang-ului. Miscandu-se (Taiji-ul) se separa, in repaus se inchide. Fara a cunoaste excesul, dar fara a cunoaste lipsa, isi atinge tinta – fie ca merge drept, fie ca merge pe ocolite. Cand celalalt este dur eu sunt suplu – numesc aceasta "a pleca", cand eu ma aflu pe directia potrivita (actionez in maniera normala), iar celalalt vrea sa plece – numesc aceasta "a lipi". Cand se misca violent – replic violent; cand se misca relaxat – il urmez relaxat. Desi schimbarile posibile sunt nenumarate, totusi principiul care le strabate este unul singur. De la capatul rutinei, persistand in practica vei ajunge la intelegerea (prin constiinta – nu prin ratiune) energiei, de la intelegerea energiei – mentinand drumul – ajungi treptat la lumina sacra (lumina spiritului). Acest tel insa il vei atinge doar dupa exercitiu neintrerupt.

Videaza varful capului de vlaga (cand capul este ridicat el devine "gol") energia se cufunda in "campul de cinabru" (Dantian). Corpul este drept, nu este aplecat nici inainte nici inapoi si nici in lateral; cand ascuns – cand ivindu-se (trecerea dintre "plin" si "gol" trebuie sa se faca atat de rapid incat adversarul sa nu o observe). Cand celalalt preseaza in stanga, las-o "goala"; acelasi lucru este valabil si pentru dreapta. Daca vrea sa te impinga in sus sau in jos, nu-l lasa sa simta capatul "golului". Cand ataca – distanta pana la tine i se va parea nesfarsita, cand va fi atacat aceasta distanta va deveni periculos de mica.

Intregul corp este atat de sensibil incat poti simti o pana aplicata pe el, este atat de usor incat o musca il pune in miscare. Celalalt nu ma cunoaste, numai eu ii voi citi miscarile, dinainte de a le executa. Daca vei stapani toate aceste tehnici vei deveni un luptator desavarsit.

Exista nenumarate scoli in artele martiale. Oricate deosebiri ar fi intre ele se bazeaza pe faptul ca cel puternic il invinge pe cel slab si cel rapid pe cel incet. Acestea sunt insa calitati care tin de inclinatiile naturale ale fiecaruia si nu trebuiesc nici invatate nici finisate. Proverbul: "a invinge o forta de o mie de li cu una de patru cun" arata ca forta fizica, singura, nu este de ajuns. Si cand un batran invinge mai multi adversari, se poate el oare baza pe rapiditatea sa?

Stai in echilibru ca un cantar si misca-te ca o roata. Lasa-ti greutatea intotdeauna pe un picior. Cand este impartita in mod egal pe ambele picioare, miscarile tale vor fi greoaie. Multi dintre aceia care au exersat ani de zile sunt din nou si din nou invinsi pentru ca nu au inteles importanta impartirii greutatii in mod corect. Pentru a evita aceasta greseala trebuie sa intelegi Yin-ul si Yang-ul. A ramane lipit (de adversar) inseamna in acelasi timp si a te retrage. A te retrage inseamna si a ramane lipit, pentru ca Yin nu poate fi separat de Yang si nici invers. Yin si Yang se completeaza, ajutandu-se reciproc; daca ai inteles acest lucru, vei putea intelege energia. Prin exercitiu neintrerupt, studiu si meditatie interioara, vei ajunge in stadiul in care vei putea sa te bazezi pe spirit in intregime.

Hotarator in Taijiquan este de a renunta la intentiile proprii si de a le urma pe cele ale adversarului; multi inteleg gresit acest principiu, cautand ceea ce este indepartat, fara a lua in seama ce este la indemana. Proverbul spune: "Cea mai mica deviere te abate cu kilometri intregi de la drum."

Yang Taijiquan


Yang-Taijiquan

Yang Taijiquan

Stilul Yang de Taijiquan este caracterizat prin miscari lente si un tempo continuu. Acest stil a fost dezvoltat de Yang Luchan (1799-1872) poreclit si ...

Citeste...
maestrii-yang

Maestrii

  • Yang Chengfu
  • Fu Zhong Wen
  • Fu Sheng Yuan
Citeste...

cantecul-celor-13-forme

Cantecul celor 13 forme

  • Cele treisprezece forme de miscare nu trebuiesc neglijate,
  • Ele trebuiesc intelese dupa originea lor in sold. ...

Citeste...
Tratatul-Taijiquan-ului

Tratatul Taijiquan-ului

Nascandu-se din Haosul Primordial (Nimicul Absolut – Wuji), Taiji-ul (Absolutul) este mama Yin-ului si a Yang-ului. Miscandu-se (Taiji-ul) se separa, in repaus se inchide. Fara a cunoaste excesul,

Citeste...