clubul taiji qigong

Mersul in cerc Doru Udisteanu

Mersul-in-cerc

Deplasarea in cerc este in mod evident elementul emblematic al stilului, fiind miscarea cea mai exersata in toate sistemele de Baguazhang. Este dificil sa cataloghezi drept "corecta" sau "incorecta" deplasarea in cerc, modul in care se efectueaza depinzand de foarte multe aspecte (stilul practicat, maestrul care preda, scopul practicantului, etc ). Unii practicanti, mai apropiati de radacinile taoiste ale stilului, practica deplasarea in cerc in scop meditativ, mersul fiind usor si cu viteza mica, corpul intr-o postura ridicata, atitudinea contemplativa. Cei care doresc sa dezvolte echilibrul si stabilitatea, exerseaza asa numitii "pas de cocor" – piciorul se extinde in fata la nivelul soldului si apoi se aseaza alunecat in fata, cu viteza foarte redusa. Practicantii care doresc sa dezvolte musculatura si articulatiile picioarelor, adopta modalitatea "joasa" de exersare iar cei care pun accent pe dezvoltarea mobilitatii si pe activitatea cardiaca, practica deplasarea in viteza si cu schimbari frecvente ale palmelor.

Deplasarea in cerc este folosita deci, in scopuri diferite si cu numeroase beneficii: dezvoltarea musculaturii picioarelor si a bazinului, imbunatatirea echilibrului in miscare, accentuarea atentiei si a prezentei la fiecare pas, cresterea si cultivarea esentei si energiei, exersarea abilitatii deplasarii pentru aplicatiile martiale.

Principiile ce trebuiesc urmarite in deplasarea in cerc sunt:

  • corpul trebuie sa fie relaxat, natural si comfortabil in asa fel incet energia sa poata curge in mod liber, fara blocaje, crescand echilibrul in timpul deplasarii
  • pasii sa fie efecuati cu o viteza continuua, usori, corpul deplasandu-se fara discontinuitati si fara sa se clatine
  • trebuie mentinuta starea mentala de prezenta, in asa fel incat mintea si corpul sa fie in armonie

Modalitatea de exersare a partii superioare a corpului variaza de la scoala la alta, fiecare avand seturi de cate 8 palme (posturi) care se pot schimba intre ele. Aceste sunt cunoscute sub denumirea de "Palmele Mama" (Mu Zhang), "Cele 8 Palme Majore" ( Ba Da Zhang) sau "Palmele Fixe" (Ding Shi Zhang). Palmele sunt mentinute in anumite posturi care ajuta la deschiderea meridianelor energetice, precum si la fluidizarea curgerii energiei. Trunchiul este usor intors catre centrul cercului (in functie de nivelul practicantului), acesta rasucire facandu-se din bazin, in asa fel incat trunchiul se misca in jurul unui ax central care porneste din punctul Baihui (varful capului) pana in punctul Huiyin (intre picioare). Este foarte important ca in zona cap-gat-ochi sa nu apara tensiuni musculare. Varful capului trebuie sa fie usor impins in sus, gatul usor extins, ochii privesc spre centrul cercului, la nivelul orizontului, fara efort. Orice tensiune la acest nivel duce la stagnarea Qi-ului cu consecinte nefaste asupra sanatatii.

Baguazhang


baguazhang

Baguazhang

Baguazhang, denumita dupa sistemul Taoist de divinatie "Ba Gua" (cele 8 trigrame) este cel mai...

Citeste...
baguazhang-cele-10-puncte-si-8-metode

Cele 10 Puncte si 8 Metode

  1. Capul – capul impins usor in sus, gatul drept, ochii privesc inainte. Intentia urmareste forta golului din...
Citeste...

Mersul-in-cerc

Mersul in cerc

Deplasarea in cerc este in mod evident elementul emblematic al stilului, fiind miscarea cea mai ...

Citeste...
Corpul Dragonului

Corpul Dragonului

Prin exersarea palmelor din stilul Baguazhang, practicantul tinde sa isi dezvolte ceea ce vechii maestrii denumeau "Corpul Dragonului".

Citeste...